Stand van Zaken


De C.V. der Vooseschtoets bestaat 66 jaar. Daarbij wordt niet geteld vanaf de oprichting. In dat geval zou de vereniging een van de oudste in de regio zijn. Neen, ze tellen de “echte” carnavalsjaren en komen dan precies bij 6 x 11 uit omdat ook dit jaar de 66ste prins(es) carnaval wordt uitgeroepen over het Vooseriek.

Het waren niet altijd makkelijke jaren. Zoals iedere vereniging waren er goede en minder goede jaren. cv1966_2Maar met het motto van ere-president Sjef Brauers “’t hat nog ummer goot gegange” houdt de vereniging haar bijzondere plaats binnen de Epense gemeenschap. De carnavalsvereniging houdt tradities zo lang als mogelijk in stand maar kan ook, waar nodig, tradities aanpassen aan de huidige situatie. Ze was de eerste vereniging in de regio die vrouwen toeliet tot het hooglustige ambt van (jeugd)prinses. Het toelaten van vrouwen tot raad van elf is ook op termijn niet uit te sluiten.

dgrp1967De Epense verenging heeft al vanaf het prille begin een eigen dansgroep.In de jaren 70 behoorde deze groep, samen met Mechelen, Gronsveld en s Gravenvoeren tot de beste in de regio. Deelname aan Europese Kampioenschappen was voor die tijd een bijzondere prestatie.

Ook de jeugd heeft binnen de carnaval in Epen altijd een prominente plaats gehad. Vanaf 1957 was er reeds een jeugdprins(es) met op carnavalszondag een eigen optocht en vanaf de jaren 60 is op carnavalsdinsdag een georganiseerde carnavalsmiddag voor de jeugd.

De vereniging was medeoprichter van de GKGW (Gezamenlijke Karnavalsverenigingen Gemeente Wittem) binnen de toenmalige gemeente Wittem. Na de fusie van de gemeente Wittem en de gemeente Gulpen is de vereniging ook een gewaardeerd lid van de nieuwe GKGW (Gezamenlijke Karnavalsverenigingen Gulpen Wittem).

Vrijwel vanaf de oprichting van KZG (Karnaval zonder Grens) is de vereniging lid van deze club. Eenmaal per jaar komen 11 verenigingen rondom de grens bijeen om samen het carnavalsseizoen te openen. Thans zijn dit de dorpen Teuven, St.Maartensvoeren, ’s Gravenvoeren en Moelingen uit België, Eijsden, Eckelrade, St.Geertruid, Mheer, Banholt en Noorbeek van de gemeente Margraten-Eijsden en Epen als enige kern van de gemeente Gulpen-Wittem. Voor het seizoen 2014 is de opening op zaterdag 16 november om 20.11 uur in het gemeenschapshuis ’t Patronaat te Epen

Natuurlijk is de CV der Vooseschtoets ook lid van de BCL (Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg) en houden zij zich aan het door de BCL voorgeschreven protocol.

Geef een reactie